Panta

Panta dina värdesaker

Få pengar för ditt guld, klockor, smycken eller konst

Om du äger föremål som har ett andrahandsvärde – exempelvis guld, klockor eller smycken – kan du låna pengar hos en pantbank med ditt föremål som säkerhet. Pantbanken värderar din värdesak och det belopp den värderas till är den summa du kan låna. Din värdesak (panten) förvaras sedan av pantbanken en bestämd tid. Om du därefter väljer att inte hämta ut din pant behöver du inte betala tillbaka lånet utan pantbanken övertar ägandet och kan sedan sälja det vidare. Annars måste du betala tillbaka lånet, inklusive ränta, när tiden har gått ut.

En del pantbanker erbjuder en fri värdering online. Du tar bild och din värdesak, laddar upp och skickar in tillsammans med en beskrivning av det. Du får sedan svar relativt snart med en värdering.

Om du redan vet med dig att du inte kommer att lösa tillbaka lånet för panten innan du vänder dig till pantbanken – tänk om. Pantbankens bedömning av andrahandsvärdet är inte högt beräknat. Annars kan de inte sälja det vidare med vinst. Försök i första hand att sälja det på egen hand innan du vänder dig till en pantbank. Att vända sig till en pantbank kan däremot vara väldigt bra om du behöver ett lån relativt omgående och du inte kan låna på något annat sätt. Du behöver inte ha någon fast inkomst och ingen kreditupplysning görs. Du kan alltså panta även om du har betalningsmärkning eller skuld hos kronofogden.

Författare

zenny1911@yahoo.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gör din egen hemsida

maj 2, 2018

Panta plastpåsar

maj 5, 2018