Hemifrån

Gör din egen hemsida

Tjäna pengar på din hemsida

Har du något intresse eller hobby som du brinner för och gärna vill skriva om? Varför inte starta en hemsida och börja blogga? Om du är duktig kan du dra in lite pengar på köpet.

Hur då, undrar kanske du? Och är det inte svårt?

Du kan dra in intäkter från annonser på din hemsida. Och som svar på den andra frågan – nej det är inte svårt. Du behöver inte kunna html-koder,  programmering, databaser eller liknande vare sig för att starta eller driva en hemsida. Det finns olika CMS (Content Management System) som du kan installera på din hemsida och med hjälp av dessa skapar du lätt egna inlägg, kategorier eller sidor. Du kan ladda upp bilder, installera tillägg och byta utseende på sidan genom mallar. Vanliga CMS är wordpress och joomla. Det bästa av allt? Det är gratis att installera och använda dem och installationen går bara på ett klick. Många vanliga och bra tillägg och mallar är också helt gratis.

I vilken ända ska du då börja? Först och främst måste du köpa ett domännamn och domän. Detta gör du hos ett web-hotell. När detta är genomfört kan du sätta igång. Ett webhotell som vi själva kan rekommendera och använt oss av i många år är Loopia. Loopia har även kortare lektioner på sin hemsida där de visar exempelvis hur man arbetar med wordpress eller sätter upp en e-butik.

När du känner att du har publicerat tillräckligt mycket på hemsidan för att den ska kännas någorlunda klar kan du börja söka dig efter publicister som kan tänka sig att annonsera på din hemsida. Du får sedan betalt om besökare till din hemsida klickar på annonserna, genomför köp eller dylikt.

Det första och kanske mest självklara valet för annonser är Google adsense. Google adsense anpassar annonserna efter innehållet på din hemsida och efter besökarnas historik på andra hemsidor. Innehållet i annonserna ändras därför ständigt beroende vem som besöker din hemsida. Google adsense betalar dig varje gång någon klickar på deras annonser.

Andra publicisters annonser väljer du däremot själv hur de ska se ut. Villkoren för att få ersättning varierar mellan publicister och du gör bäst i att noga läsa igenom det de har att erbjuda innan du ansöker till dem. Exempel på en hemsida som samlar publicister och som du kan bli medlem i är: double.net och awin.com.

Kan du bli rik på annonser? Det beror helt och hållet på hur mycket trafik du har till din hemsida, hur relevant och intressant ditt innehåll, hur länge besökarna stannar på hemsidan och klickar på annonserna. För att få trafik till hemsidan bör du bland annat försöka rankas högt av google. Vi kan inte gå in närmare på det i detta inlägg för det är en vetenskap i sig. Men om du vill få lite mer kött på benen om så kallad Search Engine Marketing (SEM) så rekommenderar vi att du går Digitalakademins utbildning i detta ämne. Utbildningen är online och du kan läsa den i din egen takt. Den anordnas av Google i samarbete med Almi och det bästa av allt – den är helt gratis.

Detta var inte svar på din fråga såklart så här kommer det – ha en rimlig förväntan på annonsintäkter. Om du driver hemsidan på din fritid och som en hobby bör du vara nöjd om drar in så pass mycket intäkter per år att det täcker kostnaden för web-hotell och domännamn. Tänk på att kolla upp med Skatteverket om du måste ta upp intäkterna i din inkomstdeklaration. Google Adsense till exempel rapporterar inte till Skatteverket när de betalar ut ersättning eftersom de inte befinner sig i Sverige.

Författare

zenny1911@yahoo.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Flytta utomlands

maj 1, 2018