Donera

Ge blod

Bli blodgivare

Du har säkert sett de så kallade blod-bussarna köra runt om i landet eller känt någon som gett blod. Varför ska man göra det undrar kanske du? Det viktigaste skälet är att det är en god insats för samhället. Ibland kan det uppstå blodbrist på sjukhusen vilket kan ge livshotande konsekvenser om det kommer in akutpatienter som måste opereras till exempel. Blod går nämligen inte att tillverkas på konstgjord väg och dessutom är det en färskvara. Det kan inte lagras längre än sex veckor. Tillgång till färskt blod är väldigt viktigt för en fungerande sjukvård helt enkelt.

Får du något i ersättning om du lämnar blod? Tydligen kan de lokala rutinerna variera men på de flesta ställen får du inte några pengar. Du kan få ett presentkort eller bli bjuden på en fika men inte mer.

För att kunna ge blod finns det ett antal olika villkor som måste vara uppfyllda. Bland annat måste du vänta sex månader innan du kan ge blod om du har besökt ett malariaområde, absolut inte vara smittad med gulsot eller HIV, och inte heller vara gravid. Om du vill veta mer eller anmäla ditt intresse till att ge blod besök hemsidan GeBlod.

Författare

zenny1911@yahoo.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Donera sperma

april 25, 2018

Ät framför kameran

april 25, 2018