Hemifrån

Appen

Recension av Appen

Jag sökte och fick en tjänst hos Appen för några månader sedan genom Linkedin. Tjänsten var som utvärderare av web-sökningar, eller Web Search Evaluator, som det heter på engelska. Jag såg deras annons och blev genast intresserad eftersom arbetet skulle vara på deltid med flexibla arbetstider och man kunde arbeta hemifrån.

Appen Butler Hill Pty Ltd är ett internationellt bolag med huvudsäte i Australien. De söker ofta personer över hela världen som vill utföra arbeten online såsom utvärderare av sociala medier, web-annonser, lingvister, språkexperter med mera.

Här är mina erfarenheter av att arbeta åt Appen.

Efter att jag skickade in min ansökan blev jag kontaktad nästan omgående med information om deras företag och vad tjänsten innebar. Jag fick veta att jag inte skulle bli en egentlig anställd åt dem utan en ”independent contractor” (typ frilansare eller uppdragstagare). Detta innebar att jag inte skulle ha rätt till de förmåner eller rättigheter som en vanlig anställd skulle ha – exempelvis skulle jag själv få betala in min skatt till Skatteverket, jag hade inte rätt till någon uppsägningstid och inte heller någon rätt till betald semester. Jag skulle ha möjlighet att göra visst uppehåll i arbetet om jag meddelade det i förväg men med villkoret att jag måste ta igen det inom drygt en månad därpå. Dessutom skulle jag få betala in mina egna sociala avgifter till Skatteverket eftersom Appen inte har något fast driftställe i Sverige och eftersom deras avtal hade denna klausul.

Trots alla dessa förbehåll accepterade jag eftersom lönen var förhållandevis bra och jag behövde extra inkomst. De utlovade en fast timlön på 21 dollar i timmen och avtalet innebar 15 timmars arbete per vecka.

I runda slängar skulle jag alltså kunna tjäna drygt 1 260 dollar per månad om jag arbetade som Web Search Evaluator hos Appen.

När arbetsgivaren inte har fast driftställe i Sverige är de sociala avgifterna 20,7 % istället för 31,42 % och med avdrag för sociala avgifter på 20,7 % beräknade jag få ut 999 dollar i månaden före skatt.

En annan sak som lockade mig var att de 15 arbetstimmarna kunde jag förlägga som jag själv ville över veckans alla sju dagar. Det enda förbehållet var att jag inte fick arbeta mer än sex timmar per dag.

Innan jag fick ett kontrakt var jag tvungen att genomgå en upplärning och olika tester. Det innebar en stor genomgång av olika texter med exempel på hur man skulle värdera web-annonser och web-sökningar. Allting var på engelska och mer komplicerat än det låter. Jag hade inte rätt att få betalt för denna upplärning som tog mig nästan en vecka att klara av. Men jag klarade av den och fick till slut ett kontrakt och kunde börja arbeta.

Glad i hågen satte jag igång och var väldigt ivrig att göra det bästa ifrån mig. Efter någon vecka fick jag ett mail med en enkät. Varje månad skickar Appen ut en enkät som ska testa och förbereda uppdragstagaren inför kommande månads arbete. Jag klarade detta test. Jag ställde till och med en följdfråga där jag frågade om vad de tyckte om mina resultat. Mina poäng var 81,33 %. Jag fick svaret att ”Anything above 80% is considered great…”. Självklart trodde jag att jag var på rätt väg och att jag hade uppfattat deras instruktioner bra.

En period gick det trögt att utföra arbetsuppgifterna eftersom det fanns inga uppgifter tillgängliga. Det gick nog en hel vecka utan att jag kunde rapportera några timmar. Och utan arbete får man inte betalt. Sedan fick jag dock ett mail där det stod att nu hade det vänt och man fick möjlighet att arbeta upp till 20 timmar i veckan om man ville.

Jag blev glad och planerade genast för att försöka utöka mitt schema så att jag kunde få plats för fler arbetstimmar. Det dröjde dock bara några dagar tills arbetet tog slut igen. Hur mycket jag än försökte fick jag inte fram några arbetsuppgifter. Sedan fick jag ett mail där det stod att mitt arbete ”is failing to meet a critical internal service level requirement of the project” och att de var tvungna att avsluta mitt kontrakt med projektet omgående.

Jag blev mycket besviken eftersom detta kom som en blixt från ovan. Jag förstod inte hur jag hade kunnat bli antagen från första början om de inte ansåg att jag uppfyllde deras kriterier. Och hur jag hade kunnat få ett utmärkt resultat på deras test bara två veckor dessförinnan men nu helt plötsligt inte längre dög. Jag tyckte även att de borde ha gett mig en chans att förbättra mig eller någon varning istället för att bara avsluta mig sådär.

Men å andra sidan så stod det i deras kontrakt att jag inte hade rätt till uppsägningstid. De hade även påtalat i flera mail att deras uppdragsgivare, som jag fungerade som uppdragstagare åt, hade höga krav och att om man inte uppfyllde deras krav kunde man riskera att bli uppsagd utan förvarning.

Jag har i alla fall fått betalt för min första period till mitt Payoneer-konto och hoppas nu på att få betalt för den andra perioden utan avdrag. Det återstår att se.

För att summera min tid hos Appen

Fördelar:

 • flexibla arbetstider
 • arbetet kunde utföras hemifrån med datorn som enda arbetsredskap
 • bra timlön

Nackdelar:

 • ingen uppsägningstid
 • inga förmåner som en anställd skulle ha haft
 • du måste själv rapportera och betala din skatt och sociala avgifter

Jag tänker fortsätta ansöka om att få arbeta med andra projekt hos Appen. Och jag håller även på att ansöka om att få arbeta hos liknande ställen såsom Lionbridge och Leapforceathome. Vi får se om jag får napp där istället. Jag är numera mer förberedd på de osäkra arbetsvillkoren och att den extra inkomst man kan tjäna hos sådana här ställen definitivt inte är att betrakta som fast inkomst.

Författare

zenny1911@yahoo.se

Kommentarer

Sanna
juli 2, 2019 kl. 11:16 e m

Schyst info. Hur skattade du ? Hur gick du tillväga  meracash
  februari 12, 2020 kl. 5:33 e m

  Hej, tack för feedbacken. Jag fick skatta själv för inkomsten genom att skaffa så kallad SA-skatt. Om man är anställd av en utländsk arbetsgivare som inte har ett fast driftställe måste man registrera sig som arbetsgivare åt sig själv. Man lämnar då in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket och betalar preliminärskatt varje månad den 12:e. Dessutom måste man deklarera sociala avgifter den 12:e varje månad. Det finns utmärkt information på Skatteverkets hemsida om hur man gör och hur man räknar fram de sociala avgifterna.
  De sociala avgifterna i detta fall ligger på 19,80 %.

  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/lonfranutlandskaarbetsgivare/socialavgiftsavtal.4.4c6191e3115d2ea500880001183.html

  mvh Veronika   Nils
   februari 25, 2020 kl. 9:35 f m

   Hej Veronika. Jag har själv fått möjlighet att arbeta för Appen. Men jag blir inte klok på det här med skatt och sociala avgifter. Hur ska man gå tillväga egentligen? Är det så att jag måste teckna socialavgiftsavtal med Appen?

   Vänligen,
   Nils    meracash
    februari 25, 2020 kl. 5:36 e m

    Hej Nils, vad kul att du ska börja arbeta för Appen. Du måste inte teckna något särskilt socialavgiftsavtal med Appen utan det framgår av deras avtal med dig att du själv ansvarar för att betala in skatt och sociala avgifter. Och det är datumet för det avtalet som du ska uppge till Skatteverket när du ansöker om SA-skatt (F-skatt). Kontakta gärna Skatteverket, de hjälper gärna till. Har du kollat in den här länken? Jag har den sparad som bokmärke. Här finns allt du behöver veta och även lite räkneexempel:

    https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/lonfranutlandskaarbetsgivare/socialavgiftsavtal.4.4c6191e3115d2ea500880001183.html

    Det du ska göra nu är först och främst att ansöka om SA-skatt.
    Du ska även lämna in preliminär inkomstdeklaration ifall du räknar med att tjäna mycket pengar hos Appen. Det är ju bättre att du betalar en summa varje månad istället för att få en skattesmäll året därpå.
    Du kommer sedan att få ett särskilt organisationsnummer från Skatteverket som gäller bara för dig och deklarationsblanketter hemskickade varje månad. Deklarera månaden därpå senast den 12:e och glöm inte slutdeklaration 31 januari.

    Lycka till!Therése
augusti 23, 2019 kl. 1:03 e m

Hej! Tack för en superbra blogg!
Jag är nyfiken, hur gick det sen med Appen? Fick du betalt för din andra period och har du fått/tagit fler uppdrag hos dem efter detta inlägget?  meracash
  februari 12, 2020 kl. 5:25 e m

  Hej, ursäkta för mitt sena svar. Jag fortsatte jobba med Appen ett år faktiskt och det fungerade utmärkt att kombinera med andra jobb som jag hade under tiden. Timmarna som jag arbetade räknades automatiskt ihop av deras program och betalades sedan ut månaden därpå till mitt Payson-konto. Tyvärr sades det uppdraget upp helt plötsligt en dag eftersom uppdragsgivaren ville avsluta projektet. Därefter har jag bara blivit erbjuden små engångsuppdrag som jag valt att inte ta. Tycker definitivt att du ska prova på att söka hos dem om du inte redan har gjort det.

  mvh Veronikameracash
februari 12, 2020 kl. 5:33 e m

Tack för feedbacken 🙂Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Virtuellt arbete

juni 21, 2018